tisdag 10 november 2009

Dagens ros till Mjölby bibliotek!


Dagens ros till "flickorna på biblioteket i Mjölby som undervisar i datakunskap. De är så duktiga." Corren 091106.

- Vi blev jätteglada för det, berättar Anneli Friberg, bibliotekschef i Mjölby, som tillsammans med Helena Bengtsson ansvarar för internetkurserna på Mjölby bibliotek.

"Nyfiken på nätet" som kurserna heter har lockat många deltagare under e-kampanjen. Under e-kampanjen har biblioteket också haft tillfällen med grundläggande datorkunskap, internet för nybörjare och e-post för nybörjare.

- Det har varit ett stort intresse för dessa kurser, säger Anneli Friberg.

torsdag 5 november 2009

Artikel om att handla på nätet - föreläsning under e-kampanjen


"Handla på nätet". Artikel i Motala Tidning 091105. Intervju med Mats Jarl och Jonas Karlsson som driver företaget Edu-Link som föreläste på Motala bibliotek, som ett led i e-kampanjen. ABF Östergötland ansvarade för programmet.
Läs mer om programmet på bibliotekswebben

onsdag 4 november 2009

Internetkurser på försök på Linköpings stadsbibliotek


Nu är det klart att det blir ett försök med avgiftsfria internetkurser även på Linköpings stadsbibliotek. Enligt planerna ska kurserna, som vänder sig till nybörjare på internet, komma igång i början på december. Ett 40-tal personer har anmält intresse för dessa kurser.

- Det blir ett pilotprojekt, som sedan får utvärderas, berättar Maria Engman, bibliotekarie på Linköpings bibliotek. Kurserna kommer att bedrivas i bibliotekets datasal, som är inrymd i källarvåningen på biblioteket. Där finns 12 datorer. Kursen kommer att bestå av 3-4 träffar, och handla om internet från grunden, hur man skaffar e-post och hittar intressanta sidor på internet.

Det är inte första gången Linköpings stadsbibliotek erbjuder gratis internetkurser för allmänheten. I samband med att det nya biblioteket öppnade år 2000 gjordes en stor satsning på internetkurser, vilket var mycket populärt. Under de cirka tre år som kurserna bedrevs utbildades ca 3000 Linköpingsbor i internets grunder. Den dåvarande utbildningssatsningen drogs in i samband med besparingar på biblioteket.

Bilden ovan är från en artikel i länsbibliotekets tidskrift "Högaktuellt 2001:1" med rubriken "Populära internetkurser på Linköpings bibliotek".
Läs hela artikeln i pdf-format

måndag 2 november 2009

Inslag i Östnytt om digitala klyftan och e-kampanjen

Klyftan mellan användare och ickeanvändare ökar och idag känner många som ännu inte har tillgång till dator och internet både frustration och press, konstaterar Jan-Erik Hagberg, docent vid Linköpings Universitet. Deltagare och handledare från studiecirkel på Boxholms bibliotek intervjuas i inslaget.
Se inslaget via Svt play (7:47 min):


Länk till inslaget på Svt play
Anne Hederén

söndag 1 november 2009

Kampanjen fortsätter i Söderköping!


Kampanjen "Internet för alla" fortsätter även efter kampanjmånaden! På de flesta bibliotek i länet kommer det att anordnas internetkurser för nybörjare. I november startar en internetkurs i fyra steg på Söderköpings bibliotek. Kursen är gratis, och man kan delta i alla momenten om man vill, eller hoppa in där det passar. Det behövs dock en föranmälan!

Artikel om nätkampanjen i Boxholm


"Ojämnt intresse för nätkampanjen i Boxholm". Artikel i Corren 091030. I artikeln säger bibliotekchefen Lena Johansson att det är bibliotekets internetkurser för nybörjare som har dragit folk, däremot har det varit färre besökare till de visningar och föreläsningar som har anordnats under kampanjmånaden.