tisdag 10 november 2009

Dagens ros till Mjölby bibliotek!


Dagens ros till "flickorna på biblioteket i Mjölby som undervisar i datakunskap. De är så duktiga." Corren 091106.

- Vi blev jätteglada för det, berättar Anneli Friberg, bibliotekschef i Mjölby, som tillsammans med Helena Bengtsson ansvarar för internetkurserna på Mjölby bibliotek.

"Nyfiken på nätet" som kurserna heter har lockat många deltagare under e-kampanjen. Under e-kampanjen har biblioteket också haft tillfällen med grundläggande datorkunskap, internet för nybörjare och e-post för nybörjare.

- Det har varit ett stort intresse för dessa kurser, säger Anneli Friberg.

torsdag 5 november 2009

Artikel om att handla på nätet - föreläsning under e-kampanjen


"Handla på nätet". Artikel i Motala Tidning 091105. Intervju med Mats Jarl och Jonas Karlsson som driver företaget Edu-Link som föreläste på Motala bibliotek, som ett led i e-kampanjen. ABF Östergötland ansvarade för programmet.
Läs mer om programmet på bibliotekswebben

onsdag 4 november 2009

Internetkurser på försök på Linköpings stadsbibliotek


Nu är det klart att det blir ett försök med avgiftsfria internetkurser även på Linköpings stadsbibliotek. Enligt planerna ska kurserna, som vänder sig till nybörjare på internet, komma igång i början på december. Ett 40-tal personer har anmält intresse för dessa kurser.

- Det blir ett pilotprojekt, som sedan får utvärderas, berättar Maria Engman, bibliotekarie på Linköpings bibliotek. Kurserna kommer att bedrivas i bibliotekets datasal, som är inrymd i källarvåningen på biblioteket. Där finns 12 datorer. Kursen kommer att bestå av 3-4 träffar, och handla om internet från grunden, hur man skaffar e-post och hittar intressanta sidor på internet.

Det är inte första gången Linköpings stadsbibliotek erbjuder gratis internetkurser för allmänheten. I samband med att det nya biblioteket öppnade år 2000 gjordes en stor satsning på internetkurser, vilket var mycket populärt. Under de cirka tre år som kurserna bedrevs utbildades ca 3000 Linköpingsbor i internets grunder. Den dåvarande utbildningssatsningen drogs in i samband med besparingar på biblioteket.

Bilden ovan är från en artikel i länsbibliotekets tidskrift "Högaktuellt 2001:1" med rubriken "Populära internetkurser på Linköpings bibliotek".
Läs hela artikeln i pdf-format

måndag 2 november 2009

Inslag i Östnytt om digitala klyftan och e-kampanjen

Klyftan mellan användare och ickeanvändare ökar och idag känner många som ännu inte har tillgång till dator och internet både frustration och press, konstaterar Jan-Erik Hagberg, docent vid Linköpings Universitet. Deltagare och handledare från studiecirkel på Boxholms bibliotek intervjuas i inslaget.
Se inslaget via Svt play (7:47 min):


Länk till inslaget på Svt play
Anne Hederén

söndag 1 november 2009

Kampanjen fortsätter i Söderköping!


Kampanjen "Internet för alla" fortsätter även efter kampanjmånaden! På de flesta bibliotek i länet kommer det att anordnas internetkurser för nybörjare. I november startar en internetkurs i fyra steg på Söderköpings bibliotek. Kursen är gratis, och man kan delta i alla momenten om man vill, eller hoppa in där det passar. Det behövs dock en föranmälan!

Artikel om nätkampanjen i Boxholm


"Ojämnt intresse för nätkampanjen i Boxholm". Artikel i Corren 091030. I artikeln säger bibliotekchefen Lena Johansson att det är bibliotekets internetkurser för nybörjare som har dragit folk, däremot har det varit färre besökare till de visningar och föreläsningar som har anordnats under kampanjmånaden.

söndag 25 oktober 2009

Kommunens hemsida visades på bibloteket i Österbymo


Den sista aktiviteten i Ydre! Monica Kastensson och Nina Vissing från Ydre kommun visade kommunens hemsida på biblioteket i Österbymo. Det blev en givande genomgång av hemsidan, där det också naturligtvis fanns möjligheter att ställa frågor. De tre personer som kom var intresserade av kommunens verksamheter och de var, efter visningen, nöjda och kände sig betydligt mer hemmastadda på sidan än innan.
/Elisabet

fredag 23 oktober 2009

Rapport från Mjölby bibliotek efter 3/4 av kampanjmånaden














Efter tre veckor kan vi konstatera att det som har lockat flest besökare till biblioteket har varit våra egna IT-kurser, det vill säga "Grundläggande datoranvändning", "Nyfiken på nätet" och "Internet för nybörjare". Det har visat sig finnas ett uppdämt behov av den typen av kurser i Mjölby kommun.

På bilden ovan är det representanter från Skatteverket och Kronofogden som har en gemensam visning av sina e-tjänster.

När det gäller de externa medverkarna så har det varit varierande besöksantal. Skatteverket och Kronofogden lockade ett tiotal, Apoteket och Landstinget, likaså. Vi har även provat på att erbjuda samma föreläsning vid två olika tillfällen, varav ett på förmiddagstid och det andra på eftermiddag/kvällstid.

Försäkringskassan var här två gånger. Resultat: När de var här klockan 16.00 kom det sex personer, när de var här klockan 11.00 kom det ingen. Vi gör även samma sak med Bostadsbolaget. Idag klockan 11.00 kom det två personer. Det ska bli spännande att se hur många som kommer nästa tisdag på kvällstid, klockan 17.30.

torsdag 22 oktober 2009

Råd vid datorköp lockade 20-tal till Motala bibliotek



Ett 20-tal personer kom till Motala bibliotek i tisdags (20 okt) och lyssnade på Gunnar Hermanson (Medborgarskolan), som berättade om vad man ska tänka på när man ska köpa dator. De som kom fick en informativ genomgång av datorns olika delar, processor, internminne, hårddisk, skärm, operativsystem, webbläsare, säkerhetsprogram m.m. Vi fick veta att det är viktigt att noga tänka efter vad man har tänkt använda datorn till inför datorköpet. På slutet fanns det tid för en frågestund och flera av åhörarna passade på att ta tillfället i akt.

På kvällen hade Jonas Karlsson och Mats Jarl, juridikstuderande, föreläsningen "Internet, individen och lagarna". Arrangör för föreläsningen var ABF. Det blev mer ett rundabordssamtal än förläsning, både föreläsarna och de tre personer som kom var väldigt nöjda och tyckte att de lärt sig mycket och fått tillfälle att ställa och få svar på sina frågor.
/Inger Hollström Flis

Länstidningen rapporterar om e-kampanjen


"Satsning på Internet". Artikel i Länstidningen 091016.

onsdag 21 oktober 2009

Smålandstidningen rapporterar om e-kampanjen på Ydre bibliotek

Internetguidning på biblioteket, lokalhistoria på nätet, släktforskning på nätet...

E-kampanjen på Ydre bibliotek i Österbymo har uppmärksammats flera gånger av ortens lokaltidning Smålandstidningen (SmT).


"Internethjälp på biblioteket". SmT 091002. Artikel om den länsomfattande e-kampanjen "Internet för alla" och vad som kommer att hända på Ydre bibliotek i Österbymo.


"Introduktion i släktforskning". SmT 091019. Artikeln berättar om programmet "Släktforskning på nätet" som anordnades på Ydre bibliotek.

"Kulturarv berättar om Ydre". SmT 091020. Artikeln handlar om programmet "Lokalhistoria på nätet", då Kulturarv Östergötland presenterades på Ydre bibliotek.

måndag 19 oktober 2009

Det rullar på i Norrköping


E-kampanjen rullar på i Norrköping. Här ovan syns infoteket informera nyfikna besökare om utbildningsmöjligheter på nätet. De externa medverkande jobbar samtliga hårt med att söka kontakt med biblioteksbesökarna och då de står i entréen kan de fånga folk på väg in och berätta om sin verksamhet och dela ut sitt material. Men, som bilden här ovan visar, erbjuds också möjligheten till att sitta ned och diskutera specifika frågor, antingen på storskärm eller runt en mindre dator.

Vi i Norrköping har inte tryckt på att lyfta fram våra egna IT-kurser, men vi har lagt fram vårt program och blanketterna till individuell handledning - där vi sitter med våra låntagare i en timme med en IT-relaterad fråga de vill veta mer om - och trots den lite magra uppmärksamheten har det lett till att vi under oktober haft i snitt en handledning om dagen!

Lyckad släktforskardag i Österbymo


- Det blev en lyckad lördag! Det säger Elisabet Saxholm, bibliotekschef i Ydre kommun. "Pröva på släktforskning på nätet" lockade ca 12 personer till biblioteket i Österbymo i lördags, 17 oktober. Under sakkunnig ledning av Gerd Brisfjord-Karlsson och Lars Karlsson från Tranås-Ydre släktforskarförening fick de intresserade besökarna tips om möjligheter och problem i sökandet efter sin rötter i det förgångna.

Med den moderna IT-teknikens hjälp visade man på många sökvägar som den oinvigde inte alltid tänker på. Utöver släktforskardatabasen Genline, som finns på Internet och är tillgänglig på bibliotekets datorer, så fick man även stifta bekantskap med bl a "Sveriges dödbok", "Emigranten" samt det rika material om Ydres torp och gårdar som ydrebon Olov Mattsson sammanställt. Nu hoppas många av deltagarna på att en släktforskarkurs kommer igång i Ydre!

Rapport från Finspångs bibliotek




Förra veckan kom ABF och föreläste om "Internet, individen och lagarna. Vad får man och vad får man inte göra på Internet?". Dagen efter kom Lantmäteriet och informerade om sina tjänster på nätet. Intresset har väl tyvärr inte varit överväldigande, men några stycken har kommit och lyssnat.

Idag kom representanter från Region Östsam och informerade om jobb- studier- och vägledningsverktyg på Internet (se bilderna). De berättade bland annat att Sverige är första landet i Norden som har sådan här oberoende yrkes- och studievägledning på Internet.








söndag 18 oktober 2009

Måndagens e-kampanj runt om i länet


Det händer mycket under e-kampanjen "Internet för alla". Måndag 19 okt ordnas inte mindre än 11 (!) olika program på biblioteken runt om i länet. Här är måndagens program:
  • "Ydres historia på nätet! kl 11, Ydre bibliotek, Österbymo
  • "Östsam visar jobb-, studier- och vägledningsverktyg på nätet" kl 10, Ödeshögs bibliotek
  • "Försäkringskassan visar sina e-tjänster" kl 10, Motala bibliotek
  • "Nyfiken på nätet? - Res på nätet!" kl 11, Söderköpings bibliotek
  • "Internet för alla - Surfa Lungt" kl 18, Söderköpings bibliotek
  • "Internet för alla - kommunens nya hemsida" kl 17, Mjölby bibliotek
  • "Bibliotekets datakurs för nybörjare" kl 10-12, Boxholms bibliotek
  • "Energirådgivaren" kl 11, Boxholms bibliotek
  • "Lokalhistoria på bibliotek" kl 15, Boxholms bibliotek
  • "Östsam visar jobb-, studier- och vägledningsverktyg på nätet" kl 15, Finspångs bibliotek
  • "Infoteket föreläser på temat Hitta rätt i utbildningsdjungeln" kl 15.30, Norrköpings stadsbibliotek

I Östergötlands evenemangskalender "På gång" finns många av de program som ordnas runt om på biblioteken i länet.
Se vad som händer under kampanjen "Internet för alla" i På gång
Se också program i respektive kommun

Motala Tidning rapporterar om e-kampanjen


"Byter pennan mot datorn". Artikel i Motala Tidning 16 oktober om e-kampanjen på Motala bibliotek. (Artikeln finns inte på nätet).

fredag 16 oktober 2009

En torsdag i Linköping

På torsdagen inleddes kampanjen med att Swedbank fanns på plats i hörsalen. Femton personer väntade på att få veta hur man kan använda bankens e-tjänster för sina ärenden.
Försäkringskassan tog vid efter banken med sina e-tjänster eller självbetjäning som de har valt att kalla det på sin hemsida. Efter lunch var det dags för Linköpings kommun att visa sina e-tjänster och det blankettarkiv som finns på hemsidan. Stadsbiblioteket fortsatte och demonstrerade sina tjänster på internet. Avslutade dagen gjorde Landstinget med sina e-tjänster som att t.ex. avboka läkartid, fråga om sjukdomar och förnya recept.

Helen Pettersson, informationssekreterare på Medborgarkontoret i Linköping.

Seniorsurf på Motala bibliotek


I Motala har vi under veckan haft besök av Skatteverket som visat sina e-tjänster. Tre personer kom och lyssnade och lärde sig mer om detta. I onsdags, hade vi Seniorsurf. Det kom sju personer ganska jämt fördelade under de tre timmar som vi höll på, så vi kunde ge individuell handledning till de flesta av deltagarna.

Jan Holmberg, utvecklingschef i Motala kommun visade under eftermiddagen hur kommuninnevånarna på ett enkelt sätt kan komma i kontakt med kommunens tjänstemän och politiker genom tjänsterna Dialog Motala och Frågepanelen. Två personer tog den chansen.

Idag, torsdag, har vi haft drop-in på temat e-post. Även idag kom deltagarna jämt utspridda över de tre timmar vi höll på. Vi har hjälpt till att skaffa e-postkonto till tre personer och de andra två kunde vi hjälpa vidare med e-post och lite annat smått och gott. Nordea har funnits på plats vid två tillfällen under dagen, på förmiddagen var det tre personer och lyssnade på Nordea och på eftermiddagen kom två.

Vi har ett gäng pensionärer som återkommer på många av arrangemangen. De försöker suga åt sig allt de kan och tycker att satsningen på Internet för alla är jättebra.
/Inger Flis Hollström

Artikel om e-kampanjen i Computer Sweden


"E-kampanjen startar eResan - gemensamt mål att minska den digitala klyftan". Stort uppslagen artikel om e-kampanjen i Computer Sweden idag, 16 okt. Bibliotekens e-kampanj "Internet för alla" beskrivs som en upptakt till eResan; en regional satsning som Dataföreningens Östra krets har initierat, och där Länsbibliotek Östergötland är en av många samarbetspartners.
Läs eller ladda ner artikeln i pdf-format
(med tillstånd av Computer Sweden)

torsdag 15 oktober 2009

Artikel om e-kampanjen i Östgötatidningen


"Internet för alla - eller bara för en del?". Artikel om e-kampanjen i Östgötatidningen 14 okt. Fokus på kampanjen i västra länsdelen; Ödeshög, Boxholm och Mjölby. Bilden är tagen på Ödeshögs bibliotek i samband med en föreläsning om internet med Peter Almroth från Studieförbundet Vuxenskolan.
Läs artikeln på nätet (sid 8)

Politiker i Finspång


Socialdemokraten Anders Härnbros blogg

I tisdags klockan 16 kunde man träffa några av Finspångs ledande politiker på biblioteket. De visade och pratade om hur medborgarna kan möta sina politiker på nätet. Tyvärr var det inte så många åhörare men det blev ändå en intressant diskussion kring möjligheterna för medborgarna och politikerna att mötas på nätet. Förutom kommunens hemsida finns också möjligheten för politikerna att sprida sina budskap via bloggar, facebook och genom att twittra.
Att använda internets möjligheter kan bli extra viktigt 2010 när det är valår!

Några av politkerna som deltog var Conny Lindgren (v), Denny Lawrot (c) och Anders Härnbro (s)

onsdag 14 oktober 2009

Valdemarsviks bibliotek visade sin nya hemsida


Artikel i Norrköpings tidningar 091010, då bibliotekarie Andreas Pettersson (bilden) visade bibliotekets nya hemsida, som erbjuder många nya möjligheter för besökarna.
Läs mer om hemsidan i tidigare blogginlägg
Läs artikeln på nätet

Nyfiken på internet på Ydre bibliotek


Idag, 14 okt, var det "Nyfiken på internet"på Ydre bibliotek i Österbymo. Programmet lockade tre intresserade seniorer, som fick en uppskattad genomgång vid datorn av Bengt Malm, själv datorintresserad senior.

Möjlighet fanns förstås att ställa frågor. Genomgången gav nya infallsvinklar och man hade trevligt tillsammans. Det blev en lagom lång aktivitet på ett par timmar på förmiddagen.

- En liten lugn uppstart men - trevligt! Med Ydres mått mätt är tre personer inte så dåligt, säger bibliotekarien Elisabet Saxholm. Kommunen har ju bara 3 690 inv. Men det finns fler tillfällen för den som är nyfiken på nätet. Intresserade ydrebor kan också boka individuell handledning vid datorn.

På temat "Internet för alla" anordnas också flera visningar av intressanta e-tjänster på biblioteket i Österbymo, bland annat hur man släktforskar på internet, och hur man söker Ydres historia på nätet. Även kommunens hemsida kommer att visas på biblioteket.
Se hela programmet på Ydre bibliotek

Datakurs för nybörjare i Kisa

Måndag den 12 oktober var det andra gången som Kinda Lärcentrum, som finns i en lokal på Kisa bibliotek, höll i trådarna för kursen Internet för nybörjare. Första gången var det åtta personer som kom. Ryktet måste ha gått runt om i Kisa för i måndags var det 21 förväntansfulla Kisabor som stod/satt i rummet som blev tämligen litet i förhållande till antalet besökare.
Trångt med trevligt!


Viktor Gustafsson från Kinda Lärcentrum berättade bl.a. kort om internets historia. Han visade sedan hur en länk till en hemsida är uppbyggd och innan de snabba 45 minuterna var över

började han nosa på hur man skaffar ett e-post konto. Det är ny kurs ikväll, onsdag, och kanske hinner några med att skapa sig en egen e-postadress.

tisdag 13 oktober 2009

Corren rapporterar om kampanjen i Motala


"Nu gör fler äldre sitt intåg på nätet". Artikel i Corren idag, 13 okt. Publicerad på Motala/Vadstena-sidorna. Handlar om föreläsningen om digitala klyftan på Motala bibliotek igår (se föregående inlägg) samt om de studiecirklar för nybörjare på nätet som drar igång på biblioteket denna vecka. (Artikeln finns inte på nätet).

måndag 12 oktober 2009

Underhållande om digitala klyftan på Motala bibliotek


Instämmande nickar, skratt och fniss. Jodå, det blev en underhållande föreläsning om digitala klyftan som Berit Olsson från Medborgarskolan bjöd på under måndagseftermiddagen på Motala bibliotek. Ett 15-tal personer, mest äldre, hade samlats i bibliotekets vackra läsesal med fantastisk utsikt mot Vättern.

Många förundrades över internet möjligheter. Tänk att man kan koppla upp sig mot hela världen! Och att man kan ringa gratis med skype, och samtidigt se varandra live. En äldre herre i publiken berättade att han brukar "skypa" med sonen och hans familj som bor utomlands. "Igår satt vi tillsammans en timme och pratade, tiden bara flög iväg. Barnbarnet visade upp olika teckningar som hon hade gjort i skolan". En annan herre inflikade att han hade varit på ett möte med sin församling och då hade man kopplat upp sig på skype och kunde prata i realtid med en missionär som var stationerad i Kambodja!

Även om internet innehåller många möjligheter, och både kan förenkla och berika livet, så ska man inte känna sig tvingad att använda datorn, förklarade Berit. Men internet ska vara en möjlighet för alla, betonade hon. Efter föreläsningen gavs tillfälle att anmäla sig till Medborgarskolans gratiscirklar för nybörjare på internet som ska hållas på biblioteket. Bibliotekarie Inger Hollström Flis berättade att tre cirklar startar redan denna vecka! En av dem som ställer upp helt ideellt som handledare i dessa cirklar är Margareta Alexandersson, pensionär och före detta chef för Motala bibliotek.

- Det här ska bli riktigt roligt, tyckte Margareta om sin nya roll på biblioteket.

E-kampanjen i Finspång



Förra veckan startade Finspång upp sin e-kampanj. Först ut var Försäkringskassan, som inte drog så många deltagare, men de kommer en gång till under kampanjen, så då kanske det blir fler.




På torsdagen kom Medborgarskolan och föreläste om hur man kan använda Internet i vardagen. Där fanns en hel del intresse och fjorton personer dök upp.

Idag hade vi här på biblioteket information om våra tjänster på Internet, bland annat vår katalog, östgötabibliotek samt vår blogg. Fyra personer kom och önskemål kom in om att fortsätta att ha sådana här informationstillfällen framöver.

söndag 11 oktober 2009

Kampanj för digital delaktighet även i USA!


Det är inte bara i Östergötland som det bedrivs en "Internet för alla-kampanj" under oktober månad. Även i USA!

President Barack Obama har utsett oktober 2009 till "National Information Literacy Awareness Month". Syftet är att rikta fokus på hur viktigt det är att alla människor lär sig att hantera de verktyg som krävs, för att de ska kunna navigera i det nya informationssamhället. Detta för att uppnå en ökad digital delaktighet i samhället. Bland annat biblioteken har en viktig roll att lära människor människor dessa färdigheter.
Läs Obamas proklamation här

Den amerikanska biblioteksorganisationen ALA betonar i ett pressmeddelande att bibliotek över hela landet hjälper människor att uppnå dessa mål. Denna månad uppmanas människor besöka sitt lokala bibliotek för att dra full nytta av de tjänster som tillhandahålls gratis för att hjälpa allmänheten att utveckla sina färdigheter inom detta område.

lördag 10 oktober 2009

Surfguidning på Vadstena bibliotek


Artikel i Corren igår, 9 okt. Handlar om internetguidningarna på Vadstena bibliotek. "Jättebra att biblioteket erbjuder den här möjligheten", säger en av besökarna, som länge har funderat på hur han ska lära sig detta med internet. Vadstena bibliotek erbjuder 13 "prova-på-tillfällen" med handledare under oktober. Inte illa med tanke på att Vadstena bibliotek tillhör ett av de mindre biblioteken i länet!
Läs artikeln här

fredag 9 oktober 2009

Internet-kampanj i Valdemarsvik


Även Valdemarsviks bibliotek är nu igång med e-kampanjen. Kickoff var det i tisdags då biblioteket presenterade sin nya hemsida, som inom kort tas i bruk.

Valdemarsviks bibliotek är det tredje lokala biblioteket som valt att låta sin egen hemsida bli en del av den gemensamma bibliotekswebben - ostgotabibliotek.se - i Östergötland. Tidigare finns Söderköping och Åtvidaberg där med sina lokala bibliotekshemsidor.

Att man blir en del av den gemensamma bibliotekswebben innebär att man jobbar i samma verktyg och på samma plattform, men med en egen lokal identitet på bibliotekswebben. Övriga bibliotek är också med i samarbetet, men de har fortfarande kvar sina egna lokala bibliotekshemsidor.
Internet-kampanj på biblioteket (NT o91005)

torsdag 8 oktober 2009

Kanske kommer internetkurser att ges även i Linköping...


Kanske kommer även Linköpings stadsbibliotek att haka på e-kampanjen. I torsdagens Corren (8 okt) säger bibliotekschefen Peter Åström att det inte ingår i det nuvarande avtalet att biblioteket ska ha internetkurser. Om Linköpings stadsbibliotek får extrapengar från kultur-och fritidsnämnden, kan sådana internetkurser komma igång även på Linköpings bibliotek. Till saken hör att Linköpings stadsbibliotek har den bäst utrustade datasalen av alla bibliotek i länet - det är synd att den står oanvänd under e-kampanjen!
Läs hela artikeln

Föreläsningar om e-tjänster
Linköpings Medborgarkontor, som finns på stadsbiblioteket, är med i e-kampanjen och ordnar flera föreläsningar och visningar av e-tjänster i Hörsalen på stadsbiblioteket. 15/10, 16/10, 21/10 och 27/10 kommer representanter för olika myndigheter, banker och organisationer och visar sina e-tjänster; hur man söker bostad på nätet, hur man betalar räkningar, vilka möjligheter och fällor som finns när man handlar på nätet med mera.
Här finns hela programmet

onsdag 7 oktober 2009

Många som vill lära sig använda dator kom till Mjölby bibliotek på tisdagen och onsdagen

Igår hade vi vårt andra tillfälle av Grundläggande datoranvändning. Det kom 18 personer så det blev svårt att få plats i rummet vi använde första gången när det var 10 deltagare.

13 personer lyckades vi få in...Resterande 5 personer fick en improviserad genomgång av Anneli Friberg i det intillliggande släktforskarrummet. Ola Ekström hjälpte också till och handledde.

Idag när det var dags för första tillfället av Nyfiken på nätet hade vi flyttat till en större lokal, bibliotekets sagorum. Det kom 24 personer! Alla fick plats i rummet, men det var knappt. Åtta personer stannade kvar efter genomgången för att öva på dagens tema vid datorn. Helena Bengtsson och Ola Ekström handledde. (Vi var så överrumplade av att det kom så mycket folk att vi glömde bort att ta kort.)

I programmet har vi skrivit att det inte är någon föranmälan så det får vi hålla oss till, men i fortsättningen, efter e-kampanjen, får vi nog ha det när vi har datorundervisning.

Jätteroligt är det i alla fall att det kommer så mycket folk. De allra flesta var nöjda även om det var trångt och alla inte kunde sitta vid en egen dator från början.

Dysleximingel, Konsumentverket och historiska källor i salig blandning i Motala


Under tisdagen var det dysleximingel i Motala. John Åhman från Frölunda Data var på plats och visade talsyntesprogram, rättstavningsprogram m.m.

Roger Johansson och Kent Rosén från Dyslexiförbundet FMLS deltog också för att svara på frågor. Från biblioteket hade man laddat upp med böcker om dyslexi samt talböcker och lättläst. Det såg lite mörkt ut i början när endast två personer kommit när John skulle börja prata, men sen droppade det in några till så sammanlagt blev det ca 10 st, och John fick köra sin presentation två gånger. Alla medverkande tyckte att det kändes bra att samarbeta. Tillsammans kan man ge så mycket mer än var för sig.

I måndags hade konsumentsekreteraren drop-in-visning av Konsumentverkets sidor, Elpriskollen m.m. Det var ingen stor tillströmmning av folk, men de som deltog gick förhoppningsvis därifrån nöjda. En person berättade att hon har tänkt försöka komma på de flesta av de programpunkter som erbjuds under kampanjen.

I fredags hade Markus Lindberg, Sensus, en föreläsning om historiska källor på Internet. Ett tiotal personer var där och lyssnade.

Det ska bli intressant att se hur många som kommer på torsdag när det är dags för första internetintroduktionen, Det viktigaste först.

måndag 5 oktober 2009

"Utomordentligt initiativ " anser ledande s-politiker

Mats Johansson (s), oppositionsråd i Linköping, anser att kampanjen "Internet för alla " är ett "utomordentligt intitiativ". Han tycker det är bra att man på detta sätt använder sig av den kompetens som finns på biblioteken. Det finns en viktig demokratiaspekt att sprida kunskapen om internet till grupper som i dag står utanför nätet, skriver han på sin blogg.
Läs hela inlägget här

ABF ordnar föreläsningar om internet och vardagsjuridik

Handen på hjärtat - har ni björnkoll på vilka lagar och regler som gäller på nätet? Vad får man ladda ned på sin dator och kan man ångra ett begagnat-köp på Blocket?

Tisdag 6 oktober är det premiär för ABF Östergötlands bidrag till den stora folkbildnings-kampanjen
"Internet för alla".

Biblioteket i Åtvidaberg blir först ut att presentera en föreläsning om internet och vardagsjuridik. Föreläsningen kommer att ges vid sammanlagt 16 tillfällen runt om i länet under oktober och en bit in i november.

Här kan du ladda upp listan med föreläsningar som pdf-fil. Sprid den gärna till höger och vänster. Det här med marknadsföring och konsten att nå publiken är inte lätt...

"Säkra barn och ungdomar - ett vuxenansvar"

Tjugo personer kom till kvällens föreläsning på Mjölby bibliotek. Sofia Liljerup, från föreningen SurfaLugnt, föreläste på temat "Säkra barn och ungdomar - ett vuxenansvar". Nätet kan vara en källa till information, gemenskap och nöjen. Men det finns fallgropar som man måste vara medveten om. Detta och mycket annat togs upp under den timmeslånga föreläsningen.

Budskapet var tydligt: Vi vuxna måste våga ta vårt vuxenansvar, och låta oss involveras i den digitala värld där många av våra barn och ungdomar tillbringar en stor del av sin vakna tid.

e-dagen i Söderköping


Tyvärr visade Söderköpingsborna ett klent intresse för e-dagen i Söderköping i lördags. Inte mer än fem personer ville lyssna när bankerna, försäkringskassan, AF, Skatteverket och Posten visade sina e-tjänster. Men postens chokladbitar och kolor (i tre smaker) smakade bra, helt klart en konkurrent till Internet för alla-karamellerna.

söndag 4 oktober 2009

Linköping ordnar en heldag om e-tjänster


Måndag 5 oktober
10.00-10.30: Landstinget visar sin webb och sina e-tjänster
10.30-11.00: Försäkringskassan visar sin Webb och sina e-tjänster
11.00-11.30: Försäkringskassan visar sin Webb och sina e-tjänster
13.00-14.00: Så söker du bostad på nätet och beräknar boendekostnader m.m.
14.00-16.00 Post och Telestyrelsen visar sina e-tjänster
16.00-17.00 Konsumentvägledaren i Linköping kommun pratar om: "Att handla på nätet -Fällor och möjligheter"
18.00-19.00 Chatta med Konsumentvägledaren på kommunens hemsida

Lokal: Hörsalen i Stift och landsbiblioteket Alla föreläsningar är öppna för allmänheten. Ingen föranmälan. Max 100 personer

Ytterligare fyra heldagar om e-tjänster anordnas i Linköping under oktober; 15 okt, 16 okt, 21 okt och 27 okt. Alla föresläsningarna är gratis!

Biblioteken kan hjälpa till att minska det digitala utanförskapet

Östergötlands kampanj "Internet för alla" uppmärksammas från olika håll, även nationellt. Det behövs en ökad satsning på biblioteken för att minska det digitala utanförskapet. Regeringen borde se till att biblioteken får det uppdraget!

Det anser Christer Marking, IT-konsult och fd. chef för IT-kommissionen i Sverige, som pekar på exemplen från Östergötland, med internetkampanj och gratis studiecirklar på biblioteken, och Tammerfors i Finland, där man har satsat på en internetbuss, Netti-Nysse, som erbjuder gratis internetutbildning till alla medborgare.

Christer Marking är idag är knuten som konsult till Stiftelsen för internetinfrastruktur, som stödjer projekt för "internetnytta". Han för fram sina synpunkter i en gästblogg inför de årliga Internetdagarna, en nationell konferens som anordnas i Stockholm 3-5 nov 2009.

Han framhåller att biblioteken är en så viktig resurs i människors lärande även i fråga om Internetanvändning. Biblioteken når många olika grupper och kan visa på ett praktiskt sätt för personer som kommer dit, till exempel äldre, vad man kan använda Internet till. Det behövs ofta ett slags första introduktion för att man ska förstå poängen. Med ganska begränsade insatser kan biblioteken, som exemplen från Östergötland och Tammerfors visar, ta de som är ovana eller okunniga, över de första hindren så att de själva kan fråga efter mer kunskap, till exempel i studieförbundens regi. Biblioteken skapar faktiskt på så sätt en större marknad för utbildningsföretagen, anser han.

Christer Marking anser att det behövs en ökad satsning på biblioteken för att minska det digitala utanförskapet. Regeringen borde se till att biblioteken får i uppdrag att ge introduktionsutbildningar i Internetanvändning som i del i bibliotekens uppdrag att göra information tillgänglig, men också se till att biblioteken får resurser att göra det på ett rationellt sätt.

Redan 2002 lades ett sådant förslag fram av dåvarande IT-kommissionen i den statliga utredningen SOU 2002:15 "IT och äldre", men det blev aldrig något av det förslaget då, Men kanske är det dags nu!

Läs hela inlägget här

fredag 2 oktober 2009

10 sek reklamfilm om e-kampanjen

10 sekunder film. Så här ser reklamfilmen om e-kampanjen ut! Den visas i Corren24 och NT24 till och med 8 oktober. Undrar hur många som ser dessa kanaler...

Internet för alla dag två / Norrköping



E-kampanjen fortsatte betydligt lugnare dag två - men det var inte utan intresse från allmänheten. Migrationsverket hade slagit på stort och erbjöd besökarna fyra stationer med olika ingångar till deras e-tjänster. Det var allt från visning av en kommande hemsida till genomgångar av landinformationssystemet Lifos. Och som representanterna från Migrationsverket sade: Det är inte mängden som är viktig - kan vi nå fem personer en sådan här dag har vi lyckats.