söndag 4 oktober 2009

Biblioteken kan hjälpa till att minska det digitala utanförskapet

Östergötlands kampanj "Internet för alla" uppmärksammas från olika håll, även nationellt. Det behövs en ökad satsning på biblioteken för att minska det digitala utanförskapet. Regeringen borde se till att biblioteken får det uppdraget!

Det anser Christer Marking, IT-konsult och fd. chef för IT-kommissionen i Sverige, som pekar på exemplen från Östergötland, med internetkampanj och gratis studiecirklar på biblioteken, och Tammerfors i Finland, där man har satsat på en internetbuss, Netti-Nysse, som erbjuder gratis internetutbildning till alla medborgare.

Christer Marking är idag är knuten som konsult till Stiftelsen för internetinfrastruktur, som stödjer projekt för "internetnytta". Han för fram sina synpunkter i en gästblogg inför de årliga Internetdagarna, en nationell konferens som anordnas i Stockholm 3-5 nov 2009.

Han framhåller att biblioteken är en så viktig resurs i människors lärande även i fråga om Internetanvändning. Biblioteken når många olika grupper och kan visa på ett praktiskt sätt för personer som kommer dit, till exempel äldre, vad man kan använda Internet till. Det behövs ofta ett slags första introduktion för att man ska förstå poängen. Med ganska begränsade insatser kan biblioteken, som exemplen från Östergötland och Tammerfors visar, ta de som är ovana eller okunniga, över de första hindren så att de själva kan fråga efter mer kunskap, till exempel i studieförbundens regi. Biblioteken skapar faktiskt på så sätt en större marknad för utbildningsföretagen, anser han.

Christer Marking anser att det behövs en ökad satsning på biblioteken för att minska det digitala utanförskapet. Regeringen borde se till att biblioteken får i uppdrag att ge introduktionsutbildningar i Internetanvändning som i del i bibliotekens uppdrag att göra information tillgänglig, men också se till att biblioteken får resurser att göra det på ett rationellt sätt.

Redan 2002 lades ett sådant förslag fram av dåvarande IT-kommissionen i den statliga utredningen SOU 2002:15 "IT och äldre", men det blev aldrig något av det förslaget då, Men kanske är det dags nu!

Läs hela inlägget här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar