måndag 12 oktober 2009

Underhållande om digitala klyftan på Motala bibliotek


Instämmande nickar, skratt och fniss. Jodå, det blev en underhållande föreläsning om digitala klyftan som Berit Olsson från Medborgarskolan bjöd på under måndagseftermiddagen på Motala bibliotek. Ett 15-tal personer, mest äldre, hade samlats i bibliotekets vackra läsesal med fantastisk utsikt mot Vättern.

Många förundrades över internet möjligheter. Tänk att man kan koppla upp sig mot hela världen! Och att man kan ringa gratis med skype, och samtidigt se varandra live. En äldre herre i publiken berättade att han brukar "skypa" med sonen och hans familj som bor utomlands. "Igår satt vi tillsammans en timme och pratade, tiden bara flög iväg. Barnbarnet visade upp olika teckningar som hon hade gjort i skolan". En annan herre inflikade att han hade varit på ett möte med sin församling och då hade man kopplat upp sig på skype och kunde prata i realtid med en missionär som var stationerad i Kambodja!

Även om internet innehåller många möjligheter, och både kan förenkla och berika livet, så ska man inte känna sig tvingad att använda datorn, förklarade Berit. Men internet ska vara en möjlighet för alla, betonade hon. Efter föreläsningen gavs tillfälle att anmäla sig till Medborgarskolans gratiscirklar för nybörjare på internet som ska hållas på biblioteket. Bibliotekarie Inger Hollström Flis berättade att tre cirklar startar redan denna vecka! En av dem som ställer upp helt ideellt som handledare i dessa cirklar är Margareta Alexandersson, pensionär och före detta chef för Motala bibliotek.

- Det här ska bli riktigt roligt, tyckte Margareta om sin nya roll på biblioteket.

1 kommentar: